Daniel Lyngstad
Daniel Lyngstad har sammen med Erik Danciu startet opp Live Klassisk.

– Det er fantastisk å kunne vise det som skjer av konserter under koronakrisen

Klassisk har inngått en samarbeidsavtale med Live Klassisk - en digital konsertkalender for klassisk musikk. Vi har tatt en prat med medstifter Daniel Lyngstad.
Portrett
Publisert 10. september 2020

Hva fikk deg interessert i klassisk musikk?

Jeg er selv utøvende fiolinist, og med musikerforeldre har den klassiske musikken alltid vært en del av livet. Gode læringsmiljøer i oppveksten i Trondheim ga næring til interessen og fikk meg til å gå videre med musikken. På videregående forstod jeg at musikken virkelig betydde noe for meg, og siden har jeg vært takknemlig for å kunne studere, fordype meg i, og jobbe med musikk.

Hvor kom ideen til Live Klassisk fra?

Ideen kommer fra min danske kollega og tidligere studiekamerat i København, Erik Danciu. Vi har begge vært i det klassiske musikkmiljøet i over 20 år – likevel har vi ikke visst hvor vi skulle få oversikt over det som skjer av klassiske konserter. Når venner utenfor miljøet har spurt oss hvor de kan finne ut hva som skjer, har vi også blitt svar skyldig. Det gjorde oss bekymret for hvordan den klassiske musikken skulle nå et nytt publikum. Vi brenner jo begge for klassisk musikk og ønsket derfor å gjøre noe med dette. Live Klassisk har blitt vårt bidrag for å gjøre musikken mer tilgjengelig, konsertene lettere å finne og kan forhåpentligvis styrke et samlet klassisk musikkfelt.

Hvordan er det å være del av en startup som gikk rett inn i en krise som vi er inne i nå?

Det er selvfølgelig krevende, men vi synes det er fantastisk å kunne vise det som faktisk skjer av konserter nå – selv i denne tiden! At det i Norge i september ligger over 200 klassiske konserter på siden, viser jo at det er fortsatt er stor konsertaktivitet. Å formidle at det spilles konserter både i de store institusjonene, men ikke minst hos alle de mindre arrangørene rundt om i landet er viktig. Vi kan bidra til å vise dette, og gi publikum oversikt over det som faktisk skjer.

Fremtiden – hva er Live Klassisk sine ambisjoner?

I første omgang vil vi sørge for at det er enkelt for publikum å finne klassiske konserter og vi vil bidra til å synliggjøre klassisk musikk i hele Skandinavia. Kort sagt ønsker vi å hjelpe flere publikummere med å finne frem til konsertsalene. På sikt vil vi gjerne utvide, inkludere resten av Norden, og få med enda flere land på siden.

Hvilken fremtid går klassisk musikk inn i etter at koronakrisen er over?

Vi tror at behovet for ekte «live-konserter» med klassisk musikk bare blir sterkere etter dette. Samtidig er det selvfølgelig en fortvilet situasjon for veldig mange klassiske musikere og institusjoner rundt om i verden. Uten i praksis å ha muligheten til å spille eller arrangere konserter under denne perioden er det ingen selvfølge at konserttilbudene overlever. Deretter skal publikum også «venne seg til» å gå på konserter igjen når det åpnes opp helt, og det er viktigere enn noen gang at publikum støtter opp om konsertene som spilles. Vi håper at Live Klassisk kan hjelpe til her, og bidra i denne prosessen.

Les mer:

Nyhetsbrev