Foto: Cathrine Dokken

—Jeg tenker at det er så mange ulike måter å være musiker på i dag!

Fiolinist og hardingfelespiller Ragnhild Hemsing snakker om livet som allsidig kunster og festivalarrangør. Hun er også medlem av juryen som plukker ut kandidater til neste års arena:klassisk.
Portrett
Publisert 7. november 2023

Av Anders Lillebo
Klassisk

Ragnhild Hemsing er en særdeles spennende musiker og artist. Med én fot i folkemusikken og én i det klassiske repertoaret, er hun en av få norske utøvere som smelter sammen disse to uttrykkene på et naturlig og moderne vis. Hun er også en av fire medlemmer i juryen som skal plukke ut deltakere til neste års arena:klassisk.

Når vi snakker med Ragnhild har hun akkurat sluppet albumet VETRA, hvor hun har latt seg inspirere av Ludvig Mathias Lindemans (1812-1887) arbeid med innsamling av norske folkemelodier. Plateslippet ble markert med konserter i Sagene kirke og Aurdal kirke.

—Det føltes godt å kunne gjøre disse slippkonsertene! Det er jo ikke alle innspillingsprosjekter jeg er med på hvor dette er like enkelt å få til, spesielt hvis det er et stort orkester involvert. Dette albumet er også veldig personlig for meg, siden det tar for seg både mine egne tolkninger av folketoner og mine egne komposisjoner. 

—Er det flere konserter planlagt med dette prosjektet?

—Ja! Det blir flere konserter og turnéer neste år. Det gleder jeg meg til og jeg håper at dette prosjektet kan leve lenge.

Foto: Kaupo Kikkas

arena:klassisk

Vi er interessert i å høre hva Ragnhild tenker rundt utvelgelsen av kandidater til arena:klassisk.

—Jeg ser jo alltid etter «det lille ekstra»! Både spillemessig, selvfølgelig, men også i forhold til konseptet og hva man tenker rundt programmet man presenterer. Jeg synes slike ting er spennende; hva den enkelte kandidat tenker er spesielt med sitt prosjekt eller program.

—Er slike ting viktigere nå enn tidligere, tror du?

—Godt spørsmål. Jeg er jo personlig veldig glad i å tenke konseptuelt rundt de ulike prosjektene mine. Selvfølgelig skal det først og fremst være kunstnerisk interessant, men jeg liker at det er en helhetlig tanke rundt et program.

—Kan du utdype?

—Jeg tenker blant annet på hvordan man kan få frem nye vinklinger ved allerede kjente verk, hvordan få frem nye farger som kanskje ingen har hørt før. Kvalitet er viktig, men det er også viktig å få et inntrykk av hvem musikeren er. Jeg gleder meg til å høre alle søkerne!

Særegenhet

Vi snakker om hva som er viktig for å lykkes som klassisk utøver i dag, Ragnhild kommer tilbake til dette med særegenhet

—Jeg tenker at det er så mange ulike måter å være musiker på i dag. Vi har heldigvis gått litt bort i fra dette med at alt skal puttes i en bestemt bås; i dag er det mer rom for allsidighet. I mitt tilfelle har jeg jo folkemusikken og den klassiske musikken som utgangspunkt, men jeg lar meg likevel inspirere av andre sjangre. Ikke dermed sagt at man skal kunne beherske alle sjangre, men være åpen for å hente inspirasjon. God musikk er god musikk!

—Du er jo en utrolig driftig person, med veldig mange ulike jern i ilden til enhver tid, er dette blitt en nødvendighet som utøver i dag?

—Nei, det finnes heldigvis mange ulike måter å organisere en karriere på, men jeg trives veldig godt med dette. Jeg liker å sette i gang prosjekter og være litt gründer!

Foto: Cathrine Dokken

Ti år med festival

I ti år har Ranghild arrangert Hemsingfestivalen, sammen med søsteren Eldbjørg Hemsing, i deres hjembygd Aurdal. Vi er interessert  i å høre hvilke erfaringer de har gjort seg gjennom disse årene som festivalarrangører.

—Vi liker å tenke helhetlig. Det er viktig å spørre seg selv om hva en tror publikum kan sette pris på å oppleve; det handler ikke kun om det musikalske etter vår mening, men den totale opplevelsen. Vi er en kammermusikalsk festival i en liten fjellbygd og vårt slagord er derfor «intime møter med stor musikk». For oss blir den lokale naturen og kulturen også en viktig del av festivalopplevelsen.

—Det er viktig å utfordre publikumet sitt!

—Hvordan tenker dere når dere setter sammen et festivalprogram?

—Vi er en kammermusikkfestival, så for oss er det jo det som står i fokus, men vi tenker også at det er viktig å overraske publikum litt. Det kan for eksempel dreie seg om artister og instrumenter en kanskje ikke forventer å høre i en kammermusikalsk setting. Vi tror på å ha en kjerne av program som publikum føler seg kjent med, men samtidig hente inspirasjon fra andre kanter og utfordre dem litt. Det tåler de, det er viktig å utfordre publikumet sitt!

 —Dere har jo holdt på en stund nå, opplever dere at publikum «stoler på dere» som konsertarrangører, selv om de kanskje ikke er kjent med alt på programmet fra før?

—Ja, vi føler at vi har et veldig tillitsfullt forhold til vårt publikum nå. Jeg tror de er trygge på at vi kan garantere for kvalitet, ikke bare når det gjelder det musikalske, men hele opplevelsen.

Forventninger 

Når vi løfter blikket og spør hvilke prosjekter Ragnhild ser frem til å jobbe med i året som kommer, blir det tydelig at hun ikke har planer om senke tempoet fremover med det første.

—Det er flere prosjekter jeg ikke kan snakke om, siden de ikke er offentliggjort enda, men jeg ser blant annet frem til å fortsette å spille konserter med Peer Gynt-prosjektet mitt. Ellers har jeg også et veldig spennende prosjekt på gang hvor jeg spiller Vivaldis «De fire årstidene» på Hardingfele med barokkensemble, det gleder jeg meg veldig til å jobbe med!

Med så mange ulike prosjekter er vi imponert over at Ragnhild klarer å balansere alle rollene hun har.

—Du har jo tilsynelatende veldig mange «hatter» å balansere; du har et bein i folkemusikken og et i den klassiske verden, du er arrangør, prosjektleder og gründer. Føles det litt sånn «Hvem er jeg i dag?» noen ganger?

—Nei, overhodet ikke, det føles bare så naturlig for meg! Det er ikke sånn at jeg bevisst har etterstrebet å bli mest mulig allsidig, det har bare blitt sånn. Alt jeg gjør er en del av det samme kunstnerskapet, og det å kunne gjøre så mange ulike prosjekter bidrar bare til å gi meg ny inspirasjon. Det å for eksempel kunne jobbe sammen med skikkelig dyktige jazzmusikere, folkemusikere og barokkmusikere er jo helt fantastisk; det er slike ting som driver meg! 

—Det eneste jeg mangler er tid.

Nyhetsbrev