– Jeg opplever at mange er åpnere og mer nysgjerrig enn før

Vi slo av en prat med «Lyttelos» Annabel Guaita som kommer til arena:klassisk i mai
Portrett
Publisert 16. mars 2023


Fortell litt om deg selv!

Jeg er klassisk pianist med en kunstnerisk doktorgrad på Fartein Valens musikk. Har gitt ut to soloinnspillinger på Lawo Classics, en med klaververker av Fartein Valen, Berg, Schönberg og Webern (2011) og en med Grieg, Sæverud og Hvoslef (2022) Jeg er halvt spansk og den spanske klavermusikken som jeg ble veldig betatt av (de Falla og Albeniz) fikk meg til å studere i Barcelona. Men jeg returnerte til Bergen etter to herlige studieår der.

Hva arbeider du med til daglig? 
Livet mitt er et lappeteppe av musikkrelatert arbeid. Jeg reiser mye rundt på festivaler med Lyttelos-foredraget «Kunsten å lytte». Jeg har også et langsiktig samarbeid med Bergen Filharmoniske Orkester med «Crashkurs i symfonisk lytting» og en stilling som førsteamanuensis i utøvende musikk, kunstnerisk prosjektarbeid og refleksjon på Griegakademiet i Bergen.

Kan du fortelle litt om «Lyttelos»
Lyttelos er en formidlings- og utforskningsmetode som lærer publikum å bli kjent med sitt eget potensial som lytter. Jeg registrerte det som et beskyttet varemerke i 2018 og har siden den gang jobbet med å utvikle både budskapet og innholdet. Mitt motto er at vi alle har de ressursene som skal til for å oppleve den klassiske musikken. På et lyttelosforedrag spiller jeg tre klaververk to ganger og loser publikum inn i musikken, men også inn i seg selv og sine egne lyttemuligheter.

Hvordan og hvorfor startet du opp med Lyttelos?
Jeg så at en del publikum hadde problemer med å finne ro i konsertsalen, bare kunne være sammen med musikken, slippe hendene i fanget og gi seg hen til lyttingen. Mange fikler med programmet, leser, roter med mobilen og hostepastillene. Jeg skjønner de egentlig så godt; det kan være vanskelig å holde fokus gjennom lange, klassiske musikkverk. Spesielt for oss moderne, travle mennesker. Som musiker så bruker vi mye tid på å komme bakenfor notene, skape sammenheng og mening i det vi spiller. Da får vi etter en tid gjerne kontakt med noe bakenforliggende, noe vi kanskje har strevd litt med å finne. Da jeg jobbet med Fartein Valens musikk, strevde jeg med å finne det som gav denne musikken mening for meg. Dette delte jeg på et foredrag i Valenheimen og oppdaget at det var slike kunstneriske prosesser som ble spennende for publikum å få høre om. Da kunne de følge musikken bedre og ikke bare få servert det blankpolerte «produktet». 

Trenger publikum hjelp til å «forstå» klassisk musikk? 
Ikke forstå den intellektuelt, men kanskje litt hjelp til å komme på innsiden av noen av de mer komplekse verkene. Jeg tror tiden er inne for en ny type formidling der vi anerkjenner publikums evne til å reflektere. Slike samtaler med publikum kan være verdifulle, både for musikere og publikum. Andre menneskers innspill hjelper meg til å forstå mer av hvordan musikken jeg spiller treffer dem, hva de hører, hva de undres over, hva de opplever. Det å spille for folk er jo en toveis kommunikasjon, selv om vi ikke sier et ord. Musikk kan formidle det ordene ikke kan. Likevel, det å finne et språk for musikkerfaringen kan åpne for en rikere kontakt med musikken. Som Lyttelos deler jeg tre «nøkler» som vi kan finne i musikk som vi også kan finne i oss selv som menneske. 

Differensierer du mellom klassisk og samtidsmusikk?
Jeg spiller alltid et mer moderne, «atonalt» musikkstykke i løpet av foredraget. Da blir man som lyttet utfordret på en annen måte. Publikum får deretter undersøke ulike perspektiv på musikken. I stedet for å vurdere om man liker eller ikke liker et musikkstykke kan man heller spørre «Hva skjer i meg når jeg lytter til denne musikken»? Jeg opplever at med veldig enkle nøkler så vekkes undringen og fasinasjonen av musikk som ikke er skrevet i tradisjonell dur/molltonalitet. 

Er folk mer/mindre nysgjerrig på klassisk musikk – i dag kontra tidligere? Unge/eldre? 
Musikk er så tilgjengelig nå – på en helt annen måte. Jeg opplever at mange er åpnere og mer nysgjerrig enn før. Spillelistene de setter sammen er gjerne en god miks av pop, klassisk og filmmusikk. Har opplevd at Lyttelos ofte appellerer til unge voksne som er nysgjerrig på klassisk musikk, men kanskje ikke har så mye erfaring med den. Opplever at mennesker i dag lengter etter dype, ekte opplevelser. Gjerne livsforandrende opplevelser som kan sette oss i kontakt med selve livet – de ikke-materielle siden ved vår tilværelse. Gåsehud-øyeblikkene i musikk er slike opplevelser.

Personlig forhold til klassisk musikk? Favoritt verk/komponist?
Jeg kommer alltid tilbake til Bach. Blir aldri lei hans musikk. Fartein Valens musikk vil også alltid være noe jeg har på notestativet. Favorittverk… Er utrolig fasinert i Francks sonate for fiolin og klaver. Hvordan Franck klarer å skape den røde tråden gjennom alle fire satsene, Som et liv som utvikler seg og til slutt forløses det i dur – som av nødvendighet.

Nyhetsbrev