Foto: Tan Kurttekin

—Det er ikke nødvendigvis bare det du gjør på scenen som fører til at du får oppdrag

Den norske fiolinisten Karl Espegard forteller om sine erfaringer med arena:klassisk
Portrett
Publisert 8. desember 2023

Karl Espegard er en av landets mest aktive tangomusikere. Han er bl.a. medlem av det anerkjente ensemblet El Muro Tango, som turnerer jevnlig i Europa og Argentina. I tillegg er Karl en mye brukt musiker på den norske teaterscenen, og han har også samarbeidet med kjente norske artister som Alexander Rybak og Herborg Kråkevik. 

arena:klassisk
Karl har deltatt på arena:klassisk ved to anledninger, og vi vil gjerne høre hans erfaringer fra dette.

—Jeg har gode erfaringer fra arena:klassisk! Det har vært en fin aren for meg for å komme i kontakt med arrangører og andre fra den klassiske musikkbransjen, men det har også vært en fin anledning til å oppdage andre spennende utøvere og ensembler.

—Hva tror du er viktig for å bli lagt merke til i en slik showcase-sammanheng?

—Jeg tror noe av det viktigste du som deltaker kan fokusere på er å vise originalitet. Hvis man er kreativ i valg av musikk, besetning eller konsept, eller kanskje til og med skriver musikk selv, er det nok større sjanse for at man gjør et inntrykk hos tilhørerne; at de vil huske deg.

—Har du noen andre tips eller erfaringer du kan dele fra arena:klassisk?

—Ikke vær redd for å snakke med folk! Om du skal spille på showcase, så prøv å være med på de andre arrangementene som foregår også, særlig på de sosiale tingene på kveldene. Det er ikke nødvendigvis bare det du gjør på scenen som fører til at du får oppdrag, det handler like mye om den kontakten du får med arrangører og andre i bransjen.

Foto: Per Ole Hagen

Kreativ musiker
Karl er god kjent med viktigheten av å være kreativ og fremoverlent når det kommer til å profilere seg som utøver. Opprinnelig med bakgrunn fra klassisk musikk, forelsket han seg i tango etter et besøk i Buenos Aires, og dette har preget hans musikalske karriere siden. etter at han returnerte til hjemlandet erfarte han at det lønner seg å være bevisst måten man profilerer seg på

—I starten når jeg begynte å interessere meg for tangomusikk reiste jeg mye til Buenos Aires for å spille og turnere med musikere der, og etter at jeg kom tilbake til Norge så har jeg fortsatt å jobbe med musikere som enten bor i Argentina eller rundtom i Europa. det finnes også et lite miljø av profesjonelle tangomusikere her i landet, og de kjenner jeg godt og jobber også tett med de fleste av de.

—Det finnes få egne tango-arrangementer i Norge, men tango kan jo passe inn på en rekke ulike arenaer; jazzfestivaler, klassiske konsertserier, kulturhus etc. også kan man jo også spille til dansere. Det handler om å se hvilke muligheter som finnes, og være flink til å profilere seg selv med bilder og videoer som kan gi publikum og arrangører en følelse av hvilken stemning man kan gi som artist!

Karls topp 3 tango-album

Vi spurte Karl om han kunne plukke ut 3 album som har betydd mye for ham på hans oppdagelsesferd gjennom tangoens verden!

Electrocutango – Felino
Norsk tangoband med internasjonal suksess innen elektronisk tango, ledet av Sverre Indris Joner. Hørte om de gjennom en argentinsk venn som hadde vært på konsert med bandet på La Catedral, en legendarisk tangoklubb i Buenos Aires, og ble instant fan. Reiser på turné med Joner til vinteren, med konserter hos bl.a. Musikkens Venner i Mandal, Kristiansand, Arendal og Grimstad.

Aníbal Troilo og Roberto Grela – Troilo Grela
En fantastisk duo, og en unik innspilling med to emblematiske tangomusikere — bandoneonisten og komponisten Aníbal «Pichuco» Troilo og gitaristen Roberto Grela. Musisering med sjel, full av karakter og detaljrikdom.

Roberto Goyeneche – Escenciales
En av de mest originale og folkekjære argentinske sangerne i tangohistorien. Hans udødelige versjoner av klassiske tangoer arrangert av komponisten Atilio Stampone er noen av mine all time favoritter.

Nyhetsbrev